کادایف

کلید سلامت جسم و روان در حساس ترین دوره رشد

کلید سلامت جسم و روان در حساس ترین دوره رشد

کادایف: به گزارش کادایف، متخصص تغذیه، با تکیه بر اهمیت دوران نوجوانی در رشد جسمی و ذهنی انسان اظهار داشت: نوجوانی یکی از حساس ترین دوره های زندگی است که در آن نیاز به انرژی، پروتئین، ویتامین ها و مواد معدنی بیشتر می شود


ربابه شیخ الاسلام متخصص تغذیه در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری مهر اظهار داشت: دوران نوجوانی یکی از حساس ترین و حیاتی ترین مراحل زندگی انسان به شمار می رود؛ دوره ای که با جهش رشدی، تغییرات سریع هورمونی و رفتارهای تکاملی هم راه است و به این علت از نظر کمبودهای تغذیه ای و عاطفی، لطمه پذیر شمرده می شود. تفاوت های تغذیه ای بین دختران و پسران شیخ الاسلام اضافه کرد: پسران به سبب افزایش رشد استخوانی و عضلانی نسبت به دختران به انرژی و مواد مغذی بیشتری نیاز دارند و از طرف دیگر، نیاز دختران به آهن به سبب شروع عادت ماهانه بیشتر است و این کمبود می تواند زمینه ساز کم خونی، ضعف ایمنی، اختلال خلقی و کاهش حافظه شود. نقش کلیدی درشت مغذی ها و ریزمغذی ها وی ادامه داد: انرژی موردنیاز نوجوانان باید برمبنای واحد قد محاسبه شود، نه فقط سن یا وزن. همین طور تامین پروتئین، کربوهیدرات های پیچیده، و چربی های مفید در کنار محدودیت مصرف چربی های اشباع شده از اصول کلیدی تغذیه این سنین است. بگفته شیخ الاسلام، مواد معدنی نظیر کلسیم، آهن، و روی نقش برجسته ی در رشد استخوان و عملکرد ایمنی بدن دارند و مصرف زیاد آهن می تواند جذب روی را کم کند و بالعکس، که این مساله لزوم تعادل در مکمل یاری را نشان میدهد. ویتامین ها و سایر ترکیبات ضروری وی اضافه کرد: ویتامین های A، C، E و فولات در این دوره اهمیت زیادی دارند. کمبود مصرف میوه ها، سبزی ها و لبنیات در بین نوجوانان، دریافت ناکافی این ویتامین ها را بدنبال دارد. از دیگر ترکیبات غذایی ضروری می توان به فیبر اشاره نمود که در پیش گیری از چاقی، بیماریهای قلبی و دیابت مؤثر است.
الگوی تغذیه سالم برای نوجوانان شیخ الاسلام اشاره کرد: الگوی تغذیه ای سالم برای نوجوانان ارائه شده که این الگو شامل مصرف نان های سبوس دار، میوه و سبزی های رنگی، گوشت کم چرب، لبنیات کم چرب، پرهیز از فست فود، نوشابه های گازدار، و مصرف نوشیدنی های خانگی و مغذی مانند دوغ و آب میوه طبیعی است و نوجوانان از مغزها، جوانه گندم، منابع کولین و لسیتین برای تقویت حافظه خصوصاً در روزهای امتحانات بهره گیرند و فعالیت ورزشی منظم را در برنامه روزانه خود بگنجانند. مقدار مناسب نان و غلات برای نوجوانان وی ادامه داد: نوجوانان باید روزانه بین ۶ تا ۱۱ واحد از گروه نان و غلات، ترجیحاً از نوع سبوس دار و کامل، مصرف کنند و همین طور دریافت حداقل پنج واحد میوه و سبزی، خصوصاً سبزی های زرد، سبز تیره و نارنجی رنگ، برای تامین ویتامین های ضروری مانند A و C ضرورت دارد. بگفته شیخ الاسلام؛ در گروه مواد پروتئینی نیز سفارش می شود نوجوانان روزانه دو واحد گوشت کم چرب، حبوبات، سویا یا مغزها مصرف کنند. همین طور تامین ۳ تا ۴ لیوان لبنیات مانند شیر، ماست یا پنیر برای دریافت کلسیم و ویتامین D بسیار حائز اهمیت می باشد. مصرف شیرینی، دسر و سایر منابع قند و چربی نیز باید به حداکثر یک وعده در روز محدود شود. متخصص تغذیه، با اشاره به اهمیت الگوی غذایی سالم در این دوران اظهار داشت: تنوع غذایی، رعایت تعادل میان دریافت انرژی و فعالیت بدنی، پرهیز از چربی های اشباع، قند و نمک، و استفاده از روغن های گیاهی سالم از مهم ترین اصول تغذیه در نوجوانی است.


منبع:

1404/01/26
10:30:47
5.0 / 5
16
تگهای خبر: بیماری , پروتئین , تخصص , چاقی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
کادایف kadaif

کادایف kadaif