کادایف

بدون مشورت با متخصص تغذیه گیاهخوار نشوید

بدون مشورت با متخصص تغذیه گیاهخوار نشوید

به گزارش کادایف، عضو هیئت علمی دانشکده تغذیه دانشگاه شهیدبهشتی با تکیه بر این که رژیم غذایی روزانه باید شامل همه گروههای غذایی باشد، اظهار داشت: در رژیم های گیاهخواری بخصوص گیاهخواری مطلق، خطر بروز کمبود مواد مغذی در فرد وجود دارد؛ ازاین رو رژیم باید بوسیله ی یک متخصص تغذیه و به نحوی طراحی شود که فرد با تجویز مکمل های مناسب بتواند مواد مغذی مورد نیاز بدن را تأمین کند.


به گزارش کادایف به نقل از خبرگزاری ایرنا از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، گلبن سهراب روز شنبه ضمن اشاره به این که گیاهخواران و خام گیاهخواران از منابع غذایی گیاهی استفاده می نمایند، اضافه کرد: گیاهخواران صرفاً مواد غذایی گیاهی مصرف می کنند که این مواد می تواند پخته یا خام باشد اما خام گیاهخواران صرفاً محصولات گیاهی خام را استفاده می نمایند که حتی ذره ای حرارت ندیده باشند.
به گفته وی، خام گیاهخواران حبوبات و غلات را هم به شکل خام و نپخته مصرف می کنند و به جهت اینکه قابل خوردن باشند از جوانه آنها استفاده می نمایند.
این متخصص تغذیه انواع رژیم های گیاهخواری را شامل پنج نوع گیاهخوار مطلق یا وگان، لاکتوگیاهخواری، اووگیاهخواری، لاکتواووگیاهخواری و پسکترین یا نیمه گیاهخواری عنوان نمود.
وی خاطرنشان کرد: در گیاهخواری مطلق صرفاً غذاهای گیاهی مصرف می شود اما در لاکتوگیاهخواری لبنیات، در اووگیاهخواری تخم مرغ و در لاکتواووگیاهخواری تخم مرغ و لبنیات هم به رژیم غذایی اضافه می شود.
به گفته این عضو هیئت علمی دانشکده تغذیه، پسکترین یا نیمه گیاهخواری نوع دیگری از رژیم های گیاهخواری است که در آن علاوه بر منابع گیاهی، ماهی و لبنیات هم استفاده می شود اما گوشت قرمز و انواع گوشت پرندگان استفاده نمی شود.




مزایا و معایب رژیم های گیاهخواری

این متخصص تغذیه کمبود ویتامین ب ۱۲ و مبتلا شدن به کم خونی را یکی از معایب رژیم های گیاهخواری عنوان نمود.
وی ضمن اشاره به عدم وجود ویتامین ب ۱۲ در منابع غذایی گیاهی اظهار داشت: این ویتامین فقط در منابع غذایی حیوانی وجود دارد؛ ازاین رو در رژیم های گیاهخواری بخصوص گیاهخواری مطلق برای جلوگیری از کمبود ویتامین ب ۱۲ و کم خونی ناشی از آن باید حتما از مکمل ب ۱۲ استفاده نمایند.
عضو هیئت علمی دانشکده تغذیه دانشگاه شهیدبهشتی، کم خونی مگالوبلاستیک را کم خونی ناشی از کمبود ویتامین ب ۱۲ عنوان نمود که درصورت کمبود شدید این ویتامین می تواند کشنده باشد.
به گفته سهراب، در اشخاصی که رژیم غذایی عادی دارند امکان دارد برای 6 ماه ذخایر ویتامین ب ۱۲ کافی باشد اما اگر این افراد به رژیم گیاهخواری مطلق روی بیاورند بعد از شش ماه علائم کم خونی در آنها بروز می کند، مگر اینکه تحت نظر متخصص از مکمل ها استفاده نمایند.
وی در قسمت دیگری از سخنان خود پروتئین منابع گیاهی را ناقص عنوان نمود و ضمن اشاره به عوامل موثر در جذب اسیدهای آمینه ضروری اظهار داشت: در غلات، حبوبات و مغزها اسیدهای آمینه متفاوت و گوناگونی وجود دارد؛ ازاین رو در گیاهخواری اگر غلات و حبوبات با هم مصرف شوند، کمبود اسیدهای آمینه یکدیگر را جبران کرده جذب بهتری خواهند داشت.
عضو هیئت علمی دانشکده تغذیه دانشگاه شهیدبهشتی، رژیم اووگیاهخواری را بهتر از گیاهخواری مطلق برشمرد چونکه تخم مرغ منبع خوبی از ویتامین ب ۱۲ است و پروتئین خوبی هم دارد و می تواند تا حدودی کمبودهای رژیم گیاهخواری را جبران کند.
سهراب از دیگر معایب رژیم گیاهخواری به جذب نامناسب و در نتیجه کمبود عناصر دوظرفیتی نظیر آهن، کلسیم و روی اشاره نمود و اضافه کرد: عناصر دوظرفیتی از منابع گیاهی خوب جذب نمی شوند و جذب آنها از منابع حیوانی بسیار بهتر است.
به گفته وی کمبود کلسیم، آهن و روی بر روی گیاهخوارانی که در سن رشد هستند یا بر رشد جنین زنان آبستن گیاهخوار می تواند تأثیر بگذارد.






این متخصص تغذیه ضمن اشاره به این که منابع گیاهی حاوی مقدار زیادی اسید فیتیک و اسید اگزالیک هستند؛ خاطرنشان کرد: این فاکتورها می توانند بر جذب مواد مغذی بخصوص املاح و عناصر دو ظرفیتی تأثیر بگذارند.
به گفته وی، در رژیم های گیاهخواری بخصوص گیاهخواری مطلق خطر بروز کمبود مواد مغذی در فرد وجود دارد مگر آن که رژیم بوسیله ی یک متخصص تغذیه و به نحوی طراحی شود که فرد با تجویز مکمل های مناسب بتواند پروتیین، ویتامینها و سایر مواد مغذی مورد نیاز خویش را تأمین کند.
سهراب از بین رژیم های ذکر شده پسکترین یا نیمه گیاهخواری را بهترین نوع برشمرد و اظهار داشت: در این رژیم فرد علاوه بر منابع گیاهی، لبنیات و ماهی هم استفاده می کند؛ ازاین رو در این نوع رژیم احتمال کمبود مواد مغذی کمتر است.
این متخصص تغذیه به اشخاصی که تمایل به گیاهخواری دارند سفارش کرد: اگر می خواهید یک رژیم غذایی سالم داشته باشید بهتر است که رژیم پسکترین را انتخاب کنید و گیاهخوار مطلق نباشید بلکه تخم مرغ و لبنیات و ماهی را هم به برنامه غذایی خود اضافه کنید تا ضمن داشتن یک رژیم غذایی سالم با کمبود مواد مغذی و سوء تغذیه هم روبه رو نشوید.

فواید گیاهخواری

عضو هیئت علمی دانشکده تغذیه دانشگاه شهیدبهشتی ضمن اشاره به برخی محاسن رژیم های غذایی گیاهخواری اظهار داشت: اگر گیاهان به شکل خام مصرف شوند؛ ظرفیت آنتی اکسیدانی بسیار بالایی دارند و از خواص ضد سرطانی عالی برخوردار می باشند.
به گفته وی، اگر وعده شام را یک رژیم شبیه خام گیاهخواری انتخاب نماییم و در مابقی وعده های غذایی روزانه خود ماهی، تخم مرغ و لبنیات را بگنجانیم، هم از مزایای گیاهان که منبعی خوب از ویتامین ها و مواد ضد سرطان هستند؛ استفاده می نماییم و هم گرفتار کمبود مواد مغذی نمی شویم.
این متخصص تغذیه تصریح کرد: رژیم غذایی روزانه باید شامل همه گروههای غذایی باشد و از گیاهان و مغزهای خام هم در برنامه غذایی خود استفاده نماییم.
وی، خام گیاهخواری در وعده شام را یکی از بهترین الگوهای غذایی برشمرد که برای این منظور میتوان از سالاد و سبزیجات متعدد و متنوع استفاده نمود. این بشقاب حاوی ویتامین ها و آنتی اکسیدان های بسیار متنوعی است و هرچه تنوع رنگی سبزیجات بیشتر باشد؛ آنتی اکسیدان و مواد مغذی و ویتامین بیشتری به بدن ما می رسد.
سهراب تصریح کرد که در کنار این سالاد میتوان از چربی سالمی نظیر زیتون یا روغن زیتون و منابع خوبی از پروتئین ها مثل جوانه حبوبات یا مغزها استفاده نماییم که در این صورت هم از فواید سبزیجات بهره برده ایم و هم گرفتار کمبود مواد مغذی نشده ایم.



1403/10/02
10:14:45
5.0 / 5
48
تگهای خبر: آنتی اكسیدان , پروتئین , پزشك , تخصص
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۵
کادایف kadaif

کادایف kadaif