کادایف
به مناسبت روز جهانی غذا؛

بهبود رتبه جهانی ایران در سوءتغذیه

بهبود رتبه جهانی ایران در سوءتغذیه

به گزارش کادایف، معاون انجمن ملی مقابله با گرسنگی با بیان بهبود ۱۲ پله ای ایران در رتبه بندی جهانی سوءتغذیه اظهار داشت: ایران از میان ۱۶۷ کشور در رتبه ۹۰ قرار دارد.


به گزارش خبرنگار اجتماعی ایرنا، آمنه زارع که بمناسبت روز جهانی غذا در همایش «خوراک سالم، از انتخاب تا مصرف» در انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور سخن می گفت، اضافه کرد: بروز برخی رویدادهای جهانی چون منازعات سیاسی و کم آبی سبب شده جهان با مشکل ناامنی غذایی روبرو باشد.
وی با اشاره به اینکه سوء تغذیه هر دو شکل کم خوری و افراط در خوردن را شامل می شود، توضیح داد: برخی افراد به علت کمبود مواد غذایی در خوردن کربوهیدرات ها (مواد غذایی چون نان، برنج و سیب زمینی) افراط می کنند که گرفتار چاقی می شوند و گروه دیگر حتی همان کربوهیدرات را هم برای خوردن ندارند و گرفتار لاغری و کمبود وزن و قد می شوند.
زارع افزود: در ایران مناطقی در هشت استان با مشکل ناامنی غذایی به مفهوم نداشتن غذای کافی و سالم روبرو هستند که شامل سیستان و بلوچستان، کهکیلویه و بویراحمد، ایلام، هرمزگان، بوشهر، خراسان جنوبی، خوزستان و کرمان است.
وی اظهار داشت: استانهای کرمان با ۷۴ درصد، سیستان و بلوچستان با ۷۰ درصد، خوزستان با ۵۸ درصد و خراسان جنوبی با ۵۳ درصد به ترتیب بیشترین ناامنی غذایی را دارند.
آرد سنگگ فرآوری شده نیست
در بخش دیگری از این همایش، تیرنگ نیستانی عضو هیات علمی انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور برخورداری از غذای سالم و کافی را یک حق انسانی دانست.
وی سلامت غذا را خیلی مهم است دانست و به نقد برخی باورهای غذایی رایج پرداخت و اظهار داشت: مثلاً گفته می شود نان سنگک چون سبوس گندم دارد برای بدن بهتر است در حالیکه چون سبوس در نانوایی به آن اضافه می شود، این نان آن طور که گفته می شود، مفید نیست.
نیستانی افزود: سبوسی که در نانوایی به نان سنگک اضافه می شود فرآوری شده نیست و سبب کاهش جذب مواد معدنی مفید مانند کلسیم در دستگاه گوارش انسان می شود. همینطور این سبوس آلودگی به فلزات سنگین دارد که برای بدن مضر است.
وی همینطور مصرف برنج قهوه ای را هم مضر دانست و اظهار داشت: سبوس برنج به آرسنیک آلوده است. برنج قهوه ای یکی از آلوده ترین مواد غذایی به این ماده سمی است و البته باید گفت آلودگی برنج قهوه ای به آرسنیک یک مسئله جهانی است.
نیستانی آلودگی سبزی های خام به فلزات سنگین بخصوص در ایران را یک دغدغه جدی دانست و دلیل آنرا آبیاری با آب های آلوده ذکر کرد.
حذف چربی های جامد ضروری است
سمیرا ربیعی عضو هیات علمی انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور دیگر سخنران این جمع بود که محور بحث خویش را پیرامون اصول آشپزی سالم قرار داد و اظهار داشت: حذف انواع چربی های جامد از دنبه گرفته تا روغن کرمانشاهی و روغن حیوانی برای حفظ سلامت ضروریست.
وی با اشاره به اینکه برای سرخ کردن مواد غذایی فقط باید از روغن های مخصوص سرخ کردنی بهره برد و بهره بردن از روغن های زیتون و کنجد برای سرخ کردن اصلا سفارش نمی شود اضافه کرد: برای پخت و پز استفاده از روغن های کلزا، روغن کنجد، روغن زیتون مناسب می باشد.
ربیعی اظهار داشت: از فروشگاه هایی که روغن گیری را مقابل دید شما انجام می دهند، خرید نکنید چون که هم مساله رعایت بهداشت مکان مطرح است و هم احتمال اکسیداسیون این روغن ها و سرطان زایی آنها وجود دارد.
بهره بردن از روغن های زیتون و کنجد برای سرخ کردن اصلا سفارش نمی شودربیعی استفاده از لبنیات کم چرب، استفاده از گوشت های کم چرب و چربی گرفته، مصرف نکردن پوست ماهی و مرغ، حذف سس مایونز یا استفاده از انواع کم چرب آن، محدود کردن مصرف سوسیس و کالباس و جگر و امعاء و احشاء حیوانات را از راههای افزایش سلامت مواد غذایی دانست.
این کارشناس تغذیه روشی را هم برای پخت برنج برای کاهش قابل توجه میزان آرسنیک آن در عین حفظ بیشتر ویتامین آن ذکر کرد و اظهار داشت: ابتدا به میزان ۴ برابر حجم برنج در یک ظرف آب بریزید و بگذارید آب به جوش آید. سپس برنج را در آب جوش آمده بریزید و بگذارید ۵ دقیقه قل بخورد. پس از ۵ دقیقه، برنج را آب کش و سپس آنرا کته کنید و بگذارید بپزد. با این کار تا حد زیادی آرسنیک برنج حذف می شود ولی ویتامین های آن هم تا مقدار زیادی در برنج می ماند.
وی بشقاب غذایی سالم را بشقابی دانست که نیمی از آنرا سبزیجات، یک چهارم آنرا پروتئین و باقیمانده آنرا کربوهیدرات تشکیل دهد.



منبع:

1403/07/25
09:05:25
5.0 / 5
27
تگهای خبر: آلودگی , بهداشت , پروتئین , پوست
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۴
کادایف kadaif

کادایف kadaif