یك متخصص سم شناسی هشدار داد؛
خطر مرگ ناشی از مسمومیت با قارچ های سمی خود رو
كادایف: یك متخصص سم شناسی، نسبت به خطر مرگ ناشی از مسمومیت بر اثر مصرف قارچ های سمی خودرو در فصل بهار آگهی داد.
به گزارش كادایف به نقل از مهر، سلطانی نژاد، با اشاره به فصل رویش قارچ و احتمال مسمومیت ناشی از مصرف قارچ های سمی، اظهار نمود: متأسفانه در بهار سال قبل برخی از هم وطنان به علت مصرف قارچ های سمی در طبیعت بخش هایی از كشور جان خودرا از دست دادند، بدین سبب رعایت چند نكته برای پیشگیری از مسمومیت با این مواد ضروری می باشد. وی با اشاره به اینكه از میان بیشتر از ۵۰۰۰ گونه قارچ، تنها در حدود ۱۰۰ گونه آن برای انسان سمی محسوب می شوند، اظهار داشت: هرچند مسمومیت ناشی از مصرف قارچ های سمی در انسان جز مسمومیت های شایع در جهان نیست، بااین وجود به دلیل بالا بودن نسبی میزان مرگ ومیر در بعضی از انواع این نوع مسمومیت ها، اطلاع رسانی مناسب و علمی و آگاهی از راهكارهای جلوگیری از بروز این نوع مسمومیت ها، خصوصاً جهت عموم جامعه، بسیار مهم می باشد. این متخصص سم شناسی اضافه كرد: بیشتر موارد مسمومیت های گزارش شده با قارچ های سمی به دلیل مصرف خوراكی تصادفی گونه های سمی قارچ به جای گونه های خوراكی آن است و بیشتر در افرادی كه در فصول رویش قارچ ها (بیشتر اوایل فصل بهار و پاییز) نسبت به جمع آوری گونه های سمی قارچ به زعم خوراكی بودن آنها اقدام می كنند، مشاهده می شود. وی با اشاره به علایم مسمومیت با قارچ های سمی، اظهار داشت: مسمومیت براثر مصرف قارچ های سمی دارای طیف وسیعی برمبنای شدت ازنظر علایم و نشانه های بالینی به صورت بروز اختلالات گوارشی مانند تهوع، استفراغ، اسهال، دردهای شكمی، زردی چشم، یرقان)، ازلحاظ اختلالات متابولیك شامل كاهش قند خون، اختلالات هورمون های تیروئیدی و اختلالات عصبی منجر به تشنج، بی قراری، توهم و اختلالات كلیوی می شود. سلطانی نژاد با اشاره به اینكه كه زمان بروز نشانه های بالینی در مسمومیت حاد كمتر از ۶ ساعت از مصرف ظاهر می شوند، عنوان كرد: نشانه های اولیه مسمومیت های تأخیری بیشتر از ۶ الی ۱۲ ساعت پس از مصرف قارچ سمی آغازشده و باگذشت زمان پیشرفت كرده و امكان دارد در ضمن ۲ تا ۶ روز بعد موجب مرگ شود. وی اشاره كرد: خوشبختانه در بیشتر از نیمی از موارد مسمومیت های قارچی، شدت مسمومیت خفیف بوده والایم و نشانه های بالینی در مسموم خودبه خود محدود می شوند. بااین وجود، بعضی از گونه های قارچ های سمی قادر به ایجاد مسمومیت های شدید بوده و در صورت عدم درمان مناسب می توانند كشنده باشند. عضو هیأت علمی سازمان پزشكی قانونی كشور یكی از مهم ترین انواع قارچ سمی كه مصرف خوراكی آنها می تواند سبب بروز مسمومیت های شدید و كشنده شود، از جنس های آمانیتا (Amanita)، گالرینا (Galerina) و لپیوتا (Lepiota) هستند. انواع متنوع گونه های مذكور می توانند در صورت مصرف خوراكی سبب بروز مسمومیت های شدید در انسان شوند. وی اشاره كرد: وجود انواع جنس و گونه های مختلف قارچ های سمی در كشور ما كه به صورت خودرو خصوصاً در نواحی كوهستانی، كوهپایه ای و جنگلی در استان های غربی كشور مانند: كرمانشاه، كردستان، لرستان، آذربایجان، همدان و قزوین وجود دارند، سبب شده كه هرساله گزارش هایی به صورت موردی از مسمومیت های انفرادی و یا جمعی خصوصاً در فصول رویش (اوایل بهار و پاییز) در افرادی كه به دلیل ناآگاهی و باهدف تهیه و مصرف خوراكی قارچ ها مبادرت به جمع آوری قارچ های خودرو از نواحی كوهستانی، كوهپایه ای و جنگلی كرده و پس از مصرف آنها گرفتار مسمومیت می شوند، وجود دارد. سلطانی نژاد با اشاره به علایم و نشانه های بالینی مسمومیت ناشی از مصرف قارچ سمی عنوان كرد: علایم و نشانه های بالینی متعاقب مصرف خوراكی در این گونه قارچ ها به صورت تأخیری ظاهر می شود. در مرحله اول علایم و نشانه های مسمومیت معمولاً پس از ۵ الی ۲۴ ساعت از مصرف خوراكی ظاهر می شود و به صورت اختلالات گوارشی از قبیل: تهوع، استفراغ، دردهای شكمی و اسهال آبكی است. باوجود درمان های علامتی و حمایتی، پس از ۱۲ الی ۲۴ ساعت اختلالات گوارشی تشدید شده و در صورت عدم درمان مناسب، در مرحله سوم و پس از ۶-۲ روز می تواند با ایجاد نارسایی شدید كبد و كلیه، سبب مرگ مسموم شوند. بگفته عضو هیأت علمی سازمان پزشكی قانونی كشور علایم و نشانه های بالینی در مرحله سوم و نهایی مسمومیت شامل: ضعف، گیجی، كاهش سطح هوشیاری، افت شدید قند خون، افزایش بیلی روبین و آنزیم های كبدی و اختلالات كلیوی مانند كاهش حجم ادرار و نارسایی كلیه است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب