کادایف
گزارش كادایف؛

مراقب بلورهای سفید نمکی باشید

مراقب بلورهای سفید نمکی باشید

کادایف: نمک از قدیم الایام تا امروز، همیشه پای ثابت سفره و میز غذای ایرانیها بوده؛ اما استفاده از همین بلورهای ریز و سفید رنگ؛ خطرناک تر از آنست که فکرش را بکنیم.


به گزارش کادایف به نقل از مهر، مصرف نمک بصورت مستقیم با عارضه خطرناک پرفشاری خون هم راه است که همین مشکل می تواند منجر به بروز بیماریهای مرگبار شود. شاید مهم ترین عارضه ناشی از پرفشاری خون، بیماری قلبی باشد که همچنان در صدر علل مرگ و میر ایرانیها قرار دارد. احمد اسمعیل زاده مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درباب میزان نمک مصرفی روزانه، اظهار داشت: یک فرد سالم باید در طول روز بین ۳ تا ۵ گرم نمک مصرف کند که این مقدار فقط نمکی که ما به غذا اضافه می نماییم، نیست، بلکه از کل مواد غذایی که یک فرد در طول روز مصرف می کند، باید دریافت کند که اکثریت مردم از این مساله آگاهی ندارند. نمک از دو عنصر سدیم و کلر تشکیل شده است، سدیم عامل مهمی در حفظ فشارخون است که اگر بیش از حد مصرف شود، فرد گرفتار پرفشاری خون، بیماریهای قلبی و عروقی و پوکی استخوان و بیماریهای کلیوی می شود. سدیم بطور طبیعی در انواع غذاها مانند شیر، گوشت و سبزیجات وجود دارد. همین طور به مقدار زیاد در غذاهای فرآوری شده مانند نان ها، گوشت های فرآوری شده و اسنک و در چاشنی ها مانند رب، سس گوجه فرنگی، سس مایونز نیز یافت می شود. در سدیم نیز گلوتامات وجود دارد که به عنوان یک افزودنی غذایی در خیلی از نقاط جهان مثل ادویه همراه نودل استفاده می شود، پس باید برای حفظ سلامتی خودمان حواسمان به میزان مصرف نمک باشد. مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت اظهار داشت: برای طعم دادن به غذا بجای نمک، از ادویه ها و طعم دهنده های دیگری استفاده نمائیم. به عنوان مثال اهتمام نماییم ذائقه خودرا از میل به شوری به سمت میل به ترشی ببریم و لیموترش تازه را جایگزین نمک نماییم. ادویه هایی مانند آویشن، دارچین و سماق نیز گزینه هایی برای این جایگزینی هستند. اسماعیل زاده اضافه کرد: اهتمام نماییم بیش از غذاهای تازه استفاده نمائیم و مصرف مواد غذایی نمک سود شده مانند خیارشور، کلم شور، ماهی شور و مانند اینها را که حاوی میزان زیادی نمک هستند به حداقل برسانیم. اگر زیتون و مواد غذایی شور خریدیم بهتر است آب نمک آنها را بگیریم و خوب بشوییم تا طعم شوری از بین برود، سپس آنها را مصرف نماییم. ایرانیها در حدود ۲ برابر استاندارد جهانی، نمک مصرف می کنند؛ در صورتیکه طبق دستورالعمل های سازمان جهانی بهداشت، این میزان مصرف باید ۳ تا ۵ گرم در روز باشد. مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت اشاره کرد: یکی از عواقب مصرف زیاد نمک، پرفشاری خون و سرطان معده است. سرطان معده هم که یکی از سرطان های شایع در کشور بوده و آمار آن درحال افزایش است همین طور مصرف نمک، با افزایش دیابت و بیماریهای دیگر هم ارتباط دارد. هم اکنون نمک هایی به عنوان نمک دریای تصفیه شده یُد دار در بازار موجود است، افرادی که تمایل به مصرف این نوع نمک دارند، باید نمکی را انتخاب کنند که حتما کلمات تصفیه شده و یُددار و پروانه ساخت و علامت استاندارد بر روی بسته بندی آنها درج شده باشد. اسماعیل زاده، درباب عارضه های مصرف نمک دریا، اظهار داشت: نمک دریا، نمک تصفیه نشده است که دارای انواع ناخالصی ها همچون فلزات سنگین مانند، جیوه، آرسنیک و کادمیوم است که خطر سرطان زایی آنها به اثبات رسیده است. وی با اعلان اینکه نمک دریا علاوه برداشتن ناخالصی ها، دارای میزان کم یُد و یا حتی فاقد یُد است که نیاز روزانه به یُد را تامین نمی کند، اشاره کرد: این که گفته می شود نمک دریا می تواند املاح دیگر مانند منیزیم و کلسیم را تامین کند، درست نیست، برای اینکه بدن برای تامین املاح موردنیاز به منابع غنی تر نیاز دارد و این املاح را می توان از سایر منابع غذایی دریافت کرد. اسماعیل زاده اضافه کرد: محتوایی که به شکل گسترده در حوزه نمک دریا در فضای مجازی و یا توسط تعدادی از افراد به نام طب سنتی، تبلیغ می شود، برخلاف سیاست های وزارت بهداشت که متولی سلامت مردم کشور است، بوده و طبعاً افراد سودجویی که اهتمام در ترویج مصرف نمک دریا دارند، نه فقط سلامت مردم کشور را به خطر انداخته، بلکه سبب برگشت مشکل گواتر، تولد نوزادان با ناهنجاری های مادرزادی و خیلی از نتایج زیانبار بهداشتی خواهند بود. وی اشاره کرد: بدیهی است در صورتی نمک دریا می تواند مصرف خوراکی داشته باشد که در قالب استانداردهای موجود، حاوی یُد کافی، مجوز تولید و پروانه ساخت از وزارت بهداشت باشد. مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، با اعلان اینکه مصرف نمک زیاد منجر به سرطان معده، پوکی استخوان و پرفشاری خون می شود، اظهار داشت: بیشتر مطالعات نشان می دهند که میانگین مصرف نمک در هر جمعیت با مرگ و میر در اثر سرطان معده ارتباط نزدیکی دارد. تأثیر بالقوه مصرف زیاد نمک در سرطان زایی معده این است که مصرف نمک زیاد در رژیم غذایی به تغییر ویسکوزیته مخاطی که از معده محافظت می کند، منجر می شود و می تواند زمینه ساز لطمه اپیتلیومی باشد که در نهایت منجر به زخم معده و سرطان معده شود.


منبع:

1402/11/11
12:37:20
5.0 / 5
276
تگهای خبر: استاندارد , بهداشت , بیماری , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۴
کادایف kadaif

کادایف kadaif