کادایف
ملك زاده خبر داد

ابتلای سالانه ۱۰ هزار ایرانی به سرطان معده، سالی هشت هزار مرگ بر اثر این بیماری

ابتلای سالانه ۱۰ هزار ایرانی به سرطان معده، سالی هشت هزار مرگ بر اثر این بیماری

كادایف: رئیس انجمن متخصصین گوارش و كبد از بروز سالانه بیشتر از 10 هزار مورد جدید سرطان معده و 8 هزار مرگ ناشی از آن در ایران و آغاز مطالعه ای برای كاهش شیوع آن در پرخطرترین منطقه كشور آگاهی داد.


به گزارش كادایف به نقل از ایسنا، دكتر رضا ملك زاده در «كنگره انجمن جهانی گوارش و كبد » كه در شهر استانبول تركیه برگزار شد، سرطان معده را شایعترین سرطان در میان مردان ایران دانست و اظهار داشت: سهم مردان از موارد جدید سالانه سرطان معده در ایران، بیشتر از ۷ هزار و سهم زنان بیشتر از سه هزار مورد است. به عبارتی، ۲۲ مرد از هر ۱۰۰ هزار مرد و ۱۰ زن از هر ۱۰۰ هزار زن در كشور مبتلا به سرطان معده می شوند.

سرطان معده در شمال، ۶ برابر جنوب كشور

پرخطرترین استانهای كشور در سرطان معده
سرپرست «مطالعه سرطان معده در شمال غرب ایران » و «كوهورت گلستان در شمال شرق ایران»، از اختلاف شش برابری میزان بروز سرطان معده در شمال در مقایسه با جنوب كشور آگاهی داد.
دكتر ملك زاده از استانهای اردبیل، زنجان، خراسان شمالی، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و خراسان رضوی بعنوان استان های پرخطر ایران در سرطان معده با بیشتر از ۳۰ مورد در هر ۱۰۰ هزار نفر نام برد و كردستان، ایلام، مازندران، گلستان، كهكیلویه و بویراحمد، سمنان و لرستان را نیز جزو استانهای دارای «شیوع بالا» با بروز بین ۲۰ تا ۳۰ مورد سرطان معده در هر ۱۰۰ هزار نفر برشمرد.

بیش از ۸۰۰ هزار مرگ سالانه ناشی از سرطان معده در جهان
وی، سپس با اشاره به ۱۰ سرطان شایع درمیان هر دو جنس در سراسر جهان شامل ریه، پستان، روده بزرگ، پروستات، معده، كبد، مری، دهانه رحم، تیروئید و مثانه، به تشریح وضعیت بروز سرطان معده در جهان بعنوان پنجمین سرطان شایع و نیز میزان شیوع آن در كشورهای پرخطر این بیماری پرداخت و اظهار داشت: در سال ۲۰۱۷، بیشتر از یك میلیون مورد جدید سرطان معده در جهان ثبت گردید ؛ حدود ۸۶۵ هزار نفر بر اثر سرطان معده جان خودرا از دست دادند و بیشتر از ۱۹ میلیون سال از دست رفته عمر بر اثر ناتوانی ناشی از این نوع سرطان را شاهد بودیم.

پرخطرترین كشورها در بروز سرطان معده
ملك زاده در ادامه اظهار داشت: بیشترین نرخ استاندارد شده سنی بروز سرطان معده در ۲۰۱۷، مربوط به كشورهای پردرآمد آسیا، اقیانوسیه و شرق آسیا به ویژه چین بوده كه نزدیك به نیمی از موارد بروز یافته سرطان معده در جهان را به خود اختصاص است.
رئیس انجمن متخصصین گوارش و كبد ایران سپس با اشاره به افزایش موارد بروز سرطان معده، وضعیت كشورها را در این زمینه از سال ۱۹۸۵ تا كنون یاد شده قرار داد و اظهار داشت: برمبنای پیش بینی های صورت گرفته، بروز سرطان معده در كشورهای توسعه یافته، روند رو به كاهش و در كشورهای در حال توسعه روند رو به افزایشی را تا سال ۲۰۴۰ طی خواهدنمود.
نماینده ایران در آژانس بین المللی تحقیقات سرطان، از ژاپن بعنوان موفق ترین كشور در تشخیص زودهنگام سرطان معده و افزایش نرخ بقای ۵ ساله مبتلایان این بیماری نام برد.
بگفته ملك زاده، همچون دلیلهای این موفقیت در ژاپن، برخورداری از سیستم های پیشرفته تشخیص با رادیوگرافی و معاینات اندوسكوپی افراد بالای ۵۰ سال و همین طور ارائه خدمات بیمه ای برای درمان و ریشه كنی عفونت هلیكوباكتر پیلوری در افراد جوان بوده و ادامه چنین نگاهی مرگ و میر ناشی از سرطان معده در این كشور را با كاهش شایان توجهی طی ۱۰ تا ۲۰ سال آینده مواجه خواهدنمود.

سهم ۷۵ تا ۸۰ درصدی عفونت هلیكوباكتر پیلوری در بروز سرطان معده
عوامل اصلی بروز سرطان معده، از دیگر موضوعات یاد شده رئیس انجمن متخصصین گوارش و كبد ایران در «كنگره ۲۰۱۹ انجمن جهانی متخصصین گوارش و كبد» بود.
وی سه عامل خطر اصلی بروز سرطان معده را «عفونت فعال شده هلیكوباكتر پیلوری»، «رژیم غذایی و سبك زندگی» و «عوامل ژنتیكی» نام برد و اظهار داشت: سهم عفونت هلیكوباكتر پیلوری در میان این عوامل، ۷۵ تا ۸۰ درصد است.
وی با بیان این كه مبتلاشدن به عفونت هلیكوباكتر پیلوری به تنهایی در بروز قطعی سرطان معده كافی نیست، بر تشخیص و درمان زودهنگام عفونت هلیكوباكتر پیلوری فعال شده در افراد، در كنار سبك زندگی سالم آنها اصرار كرد.
وی مصرف تنباكو، تریاك و نمك زیاد را نیز همچون عوامل خطر در رابطه با سبك زندگی در بروز سرطان معده و عوامل مهم پیشگیری كننده از این نوع سرطان را مصرف زیاد سبزیجات، میوه ها و گوشت ماهی دانست.

ایران در جمع كشورهای پرخطر عفونت هلیكوباكتر پیلوری
دكتر ملك زاده از كشورهای پرتغال، ویتنام، استونی، ایران، بلغارستان، كره، چین، ایتالیا و ژاپن بعنوان پرخطرترین كشورها در شیوع عفونت هلیكوباكتر پیلوری و از هنگ كنگ، آلمان، جمهوری چك و شیلی بعنوان كشورهای دارای خطر متوسط در این زمینه یاد كرد.
بگفته سرپرست مطالعه سرطان معده در شمال غرب ایران، شیوع عفونت هلیكوباكتر پیلوری در كشور، ۷۰ درصد است كه ۱۴ درصد كمتر از پرتغال با بیشترین میزان شیوع (۸۴ درصد) است.

تجربه موفق«غربالگری سرطان معده با اندوسكوپی»
فوق تخصص بیماری های گوارش و كبد، با یادآوری این كه هنوز واكسن موثری برای هلیكوباكتر پیلوری در جهان تولید نشده است، با صرفه ترین روش برای كاهش بروز سرطان معده را شناسایی زودهنگام افراد مبتلا به عفونت فعال شده هلیكوباكتر پیلوری و تشخیص و درمان زودهنگام سرطان معده، پیش از بروز برگشت ناپذیر این بیماری دانست و با تاكید بر استفاده از روش «غربالگری اندوسكوپی سرطان معده» در میان جمعیت پرخطر بالای ۵۰ سال، آنرا تجربه ای بسیار موفق در ژاپن، كره جنوبی توصیف كرد و اظهار داشت: مطالعات اقتصادی انجام شده نیز، مقرون به صرفه بودن «غربالگری اندوسكوپی در میان جمعیت پرخطر مبتلا به عفونت فعال شده هلیكوباكتر پیلوری» را اثبات نموده است.

تاثیر آسپیرین در پیش گیری از بروز برخی سرطان ها
رئیس انجمن متخصصین گوارش و كبد ایران در عین حال تصریح كرد: درمان عفونت هلیكوباكتر پیلوری بااینكه خطر مبتلاشدن به سرطان معده را می كاهد، اما بخش قابل توجهی از افراد مبتلا به این عفونت حتی بعد از درمان موفقیت آمیز، گاهی گرفتار سرطان معده می شوند.
وی در همین زمینه به تاثیر مصرف برخی داروها بر كاهش خطر مبتلاشدن به سرطان معده از جمله، آسپرین (داروی ضد انعقاد خون و سكته های قلبی و مغزی در بیماران قلبی عروقی)، متفورمین (ضد دیابت نوع ۲) و مكمل ویتامین دی اشاره نمود.
محقق بین المللی سرطان افزود: مطالعات جهانی حاكیست كه مصرف روزانه یك عدد قرص آسپرین ۸۰ میلی گرم برای افراد ۵۰ تا ۵۹ سال و احیانا ۶۰ تا ۶۹ سال بیشترین تاثیر را در كاهش خطر مبتلاشدن به سرطان معده افراد پرخطر دارد. نتایج این تحقیقات مصرف آسپرین را نه تنها در كاهش خطر مبتلاشدن به سرطان معده بلكه در كاهش خطر برخی سرطانهای دیگر همچون روده بزرگ، مری، پروستات و پستان نیز موثر دانسته اند. در آمریكا بعنوان كشوری كه بروز سرطان معده در آن بسیار كاهش یافته، بر مصرف مستمر این قرص بویژه برای پیش گیری از سرطان روده بزرگ سفارش می شود.
رئیس پژوهشكده بیماری های گوارش و كبد دانشگاه علوم پزشكی تهران اشاره كرد: مطالعات گوناگون مشاهده ای نشان داده است كه مصرف یك عدد قرص آسپرین ۸۰ میلی گرم تا ۳۰ درصد، بروز سرطان معده را می كاهد.
بگفته ملك زاده، مطالعات همین طور تاثیر مصرف مكمل ویتامین D در جلوگیری از عود سرطان روده بزرگ را امیدواركننده گزارش كرده اند.
وی در این زمینه، به تاثیر داروی متفورمین و استاتین بر كاهش خطر مبتلاشدن به سرطان در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ برمبنای مطالعات جهانی نیز اشاره نمود.
مجری بزرگترین مطالعه كوهورت خاورمیانه و شمال آفریقا در ایران، در عین حال بررسی بیشتر تاثیر این داروها را نیازمند انجام كارآزمایی های تصادفی بزرگ در مناطق دارای شیوع بالای سرطان معده به ویژه مناطقی دانست كه امكانات تشخیصی اندوسكوپی برای ریشه كنی عفونت هلیكوباكتر پیلوری كمتر در دسترس می باشد.

بررسی تاثیر مصرف آسپرین بر كاهش بروز سرطان معده افراد پرخطر
سرپرست مطالعه سرطان معده در شمال غرب ایران، از انجام مطالعه ای در زمینه تاثیر مصرف آسپرین و متفورمین بر پیش گیری از سرطان معده در افراد مبتلا به عفونت هلیكوباكتر پیلوری توسط مركز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشكی اردبیل با همكاری پژوهشكده بیماری های گوارش و كبد دانشگاه علوم پزشكی تهران آگاهی داد و اظهار داشت: در این مطالعه ۲۲ هزار نفری كه تا كنون ۱۸ هزار واجد شرایط وارد آن شده اند، برای همه شركت كنندگان، تست عفونت هلیكوباكتر پیلوری به عمل آمده و افرادی كه تست آنها مثبت باشد، تحت درمان كامل ریشه كنی میكروب قرار گرفته و با تكرار تست هلیكوباكتر پیلوری، از ریشه كنی میكروب در آنها اطمینان حاصل می شود. بعد از پروسه ریشه كنی عفونت هلیكوباكتر پیلوری در افراد تحت درمان حاضر در مطالعه و منفی شدن تست نهایی، وارد فاز بررسی تاثیر آسپرین بر پیش گیری از بروز سرطان معده می شوند.
وی ادامه داد: ۷۰ درصد شركت كنندگان در مطالعه یاد شده را افرادی تشكیل داده اند كه تست عفونت هلیكوباكتر پیلوری آنها مثبت بوده و ریشه كنی عفونت هلیكوباكتر پیلوری فعال شده در ۸۳ درصد موفقیت آمیز بوده است.
ملك زاده اظهار داشت: ۱۹ درصد شركت كنندگان در این مطالعه، (۴۱ درصد مردان و یك درصد زنان ) سیگار، ۷ درصد الكل و بیشتر از ۴ درصد نیز مواد مخدر مصرف می كنند. همین طور ۸۲ درصد شركت كنندگان دارای اضافه وزن و چاقی هستند كه بالاترین نرخ در ایران است.
بنا بر اعلام پژوهشكده بیماری های گوارش و كبد دانشگاه علوم پزشكی تهران، وی با بیان این كه شركت كنندگان در این مطالعه به مدت ۱۰ سال پیگیری می شوند، دیگر اهداف نهایی مطالعه اردبیل را مقایسه تأثیر مصرف آسپرین بر پیش گیری از بروز دیگر سرطانهای دستگاه گوارش در سطح استان و كاهش مرگ و میر ناشی از آنها و همین طور مقایسه تأثیر مصرف آسپرین بر پیش گیری از مرگ و میر ناشی از علل كلی در جمعیت عمومی برشمرد و ابراز امیدواری كرد كه با انجام این مطالعه، گام موثری در كاهش بروز سرطان معده در پرخطرترین منطقه این نوع سرطان برداشته شود و نتایج آن بعنوان الگوی موفق مطالعاتی، مورد استفاده كشورها به ویژه كشورهای در حال توسعه مبتلا به شیوع بالای عفونت هلیكوباكتر پیلوری قرار گیرد.



1398/07/08
14:18:47
5.0 / 5
1439
تگهای خبر: استاندارد , بیماری , بیمه , پزشك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۲
کادایف kadaif

کادایف kadaif