کادایف
دانشمند حوزه ژنتیك مطرح كرد:

کنگره فارماکوژنتیک گام اساسی برای توسعه شخصی سازی پزشکی در کشور

کنگره فارماکوژنتیک گام اساسی برای توسعه شخصی سازی پزشکی در کشور

کادایف: رییس اولین کنگره بین المللی فارماکوژنتیک با اشاره به برگزاری این کنگره در آبان امسال، این رویداد را اولین گام برای هم افزایی و دعوت از تمامی بازیگران عرصه بهداشت و سلامت همچون داروسازی و بیمه برای حرکت جدی به سمت درمان موثرتر، با کیفیت تر و ارزان تر بیماریها با بهره گیری از علم شخصی سازی درمان برمبنای ژنتیک یا همان فارماکوژنتیک عنوان نمود.


به گزارش خبرنگار گروه علمی ایرنا، پرفسور داریوش فرهود امروز (سه شنبه، ۲۷ شهریور) در نشست خبری اولین کنگره بین المللی فارماکوژنتیک اظهار کرد: این کنگره برای اولین بار در ایران و منطقه با ۱۰ پنل تخصصی و با حضور متخصصان مجرب از حوزه های مختلف همچون کودکان، غدد و متابولیسم، مغز و اعصاب، قلب و عروق، سرطان، پوست و گوارش، از ۱۶ تا ۱۸ آبان ۱۴۰۳ بصورت حضوری در سالن همایش های بین المللی رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار می گردد.
وی با اشاره به پیشتازی ایران در عرصه فارماکوژنتیک یا همان شخصی سازی درمان در سطح منطقه، اظهار داشت: برگزاری این کنگره در حقیقت گام نخست برای حضور همه بازیگران حوزه بهداشت و سلامت همچون حوزه های داروسازی و بیمه برای حرکت جدی به سمت درمان موثرتر، باکیفیت تر و ارزان تر بیماریها با بهره گیری از علم شخصی سازی درمان برمبنای ژنتیک یا همان فارماکوژنتیک است.
رئیس اولین کنگره بین المللی فارماکوژنتیک از برگزاری ۱۰ پنل تخصصی همچون کودکان، غدد و متابولیسم و زنان در این کنگره آگاهی داد و اشاره کرد: ریاست هر پنل را یکی از استادان صاحب نام داخلی یا خارجی عهده دار خواهد بود.
وی با اعلان اینکه درمان های فعلی در بخش های مختلف مخارج سنگینی بر دوش دولت، بیمه ها و مردم نهاده است، گفت: یکی از اصلی ترین مزایای توجه به علم شخصی سازی درمان یا همان فارماکوژنتیک و توسعه لابراتوار ها و تحقیقات دارویی است که به طورحتم صرفه جویی بسیار مناسب مالی در بخش های مختلف کشور بدنبال خواهد داشت.



پدر علم ژنتیک ایران اشاره کرد: علم فارماکوژنتیک برای درمان مناسب خیلی از بیماریهای ژنتیکی همچون دیابت، قلبی، اعصاب و انواع سرطان ها همچون سرطان سینه کاربرد دارد چونکه این علم با دریافت اطلاعات زیاد و شناخت وضعیت بیماری و همین طور بیمار به مدیریت درمان کمک شایانی خواهدنمود.
پرفسور فرهود در ادامه با بیان اینکه، چهارگروه از بیماریها شامل بیماریهای قلب و عروق، سرطان، متابولیک که چاقی و دیابت را در بر می گیرد، همین طور بیماریهای اعصاب بیشترین درگیری های مردم در عرصه درمان را به خود مختص کرده است اضافه کرد: این بیماریها بیشترین هزینه را بر دوش سیستم سلامت کشور همین طور بیمه ها گذاشته است.
وی اضافه کرد: به عنوان مثال در بیماری سرطان هنگامی که غده متاستاز می کند با برخی روش ها همچون شیمی درمانی سطح تظاهرات بیماری کاهش پیدا می کند و برای یکی دو سال بیمار هم رضایت دارد اما با متاستاز ممکنست برخی دیگر از اعضاء بدن بیمار درگیر بیماری شود و باردیگر ممکنست دارو هم داده شود و برای مدتی بیماری کنترل شود اما در ادامه ممکنست کل بدن را درگیر خود کند. چونکه ناخواسته با ارائه داروهای مختلف بیمار گرفتار آزمون و خطا می شود.
فرهودی در ادامه دلیل این اتفاق را تجویز ناصحیح دارو عنوان نمود و اظهار داشت: کاری که ما می خواهیم انجام دهیم با دریافت نمونه بافت سرطانی و خون برای بیمار تعیین ژن می نماییم و با مشخص شدن مشخصات ژنتیک فرد ژن درگیر به آسانی شناسایی و در ادامه در یک سیستم دیگری داروی مشخص درمان به بیمارسرطانی سفارش می شود یا حتی اصلا دارو به بیمار داده نشود.
رئیس اولین کنگره بین المللی فارماکوژنتیک اظهار داشت: در نتیجه درمان بر پایه ژنتیک و پزشکی شخصی شده از سطح اثربخشی بسیار بالا و همین طور افزایش طول عمربیمار بسیار موثر خواهد بود.

شرایط شخصی سازی پزشک برای همه مردم ایران فراهم است

دبیرعلمی اولین کنگره بین المللی فارماکوژنتیک نیز در این جلسه در تعریف رشته فارماژنتیک اظهار داشت: به طورحتم خیلی از مردم این مسئله را لمس کرده اند که گاه دارویی که مصرف می کنند از تاثیر مناسب بر بدن آنها برخوردار نیست و روی افراد دیگری تاثیر مناسب دارد.
علیرضا بیگلری بیان کرد: گاهی اوقات تعیین دز دارو در افراد مختلف نیز می تواند متفاوت باشد. به این علت در حیطه هایی همچون بیماری سرطان به بیمار دارویی داده می شود که نه فقط تاثیری در درمان فرد ندارد بلکه عوارض جدی هم به وجود می آورد و از سویی همان دارو برای فرد دیگری مناسب می باشد. تفاوت های فردی به طورحتم این واکنش ها و پاسخ های افراد به دارو را بدنبال دارد و این مهم همان دلیل اساسی برای پایه گذاری علم جدید فارماکوژنتیک یا شخصی سازی درمان است.
استاد ژنتیک دانشگاه علوم پزشکی تهران درباب نفع علم فارماکوژنتیک اظهارکرد: به طورحتم نخستین منفعت از این علم را بیمار خواهد برد؛ برای اینکه درمان موثرتر و با عوارض کمتر خواهد بود. پزشکان به سبب این که احساس رضایت بیشتری در درمان بیماران خواهند داشت دومین دسته ای هستند که از بهره مندی و توسعه هرچه بیشتر علم فارماژنتیک سود خواهند برد.


دبیرعلمی اولین کنگره بین المللی فارماکوژنتیک همین طور با اشاره به مصرف فراوان برخی داروها همچون وارفارین به عنوان داروی ضد انعقاد خون توسط بیمارانی که سابقه سکته مغزی و قلبی دارند، اضافه کرد: این درحالی است که دز وارفارین برای همه افراد یکسان نیست و گاهی این دز برای یک نفر یک چهارم فرد دیگر است.
وی تاکیدکرد: به همین دلیل برخورداری از اطلاعات چگونگی وضعیت ژنتیک افراد به پزشکان برای تجویز داروی مناسب با دز مناسب برای درمان موثرتر بسیار کمک خواهدنمود و به طورحتم تنظیم دز دارویی همچون وارفارین طبق وضعیت ژنتیکی فرد در بهبود موثر سلامت فرد و البته اقتصاد سلامت کشور بسیار اثرگذار خواهد بود.
بیگلری در توضیح بیشتری افزود: با شناخت وضعیت ژنتیکی فرد دیگر لازم نیست که فرد تست های انعقادی دهد و این موجب می شود که مراجعات مکرر برای تست های انعقادی را کمتر شاهد باشیم و این در پایین آوردن هدررفت وقت بیمار و هزینه های انجام شده در لابراتوار ها از جیب مردم، دولت و بیمه ها بسیار موثر خواهد بود.
با توجه به این که حالا در کشور در عرصه فارماکوژنتیک و علم ژنتیک از وضعیت آزمایشگاهی مناسب برخورداریم، به آسانی می توانیم بررسی های فارماکوژنتیک برای بیماران از ابعاد مختلف انجام دهیم و این خدمت نه فقط در تهران بلکه در سراسر کشور برای مردم قابل ارائه است.

ضرروت ورود صنعت داروسازی به میدان

استاد ژنتیک دانشگاه علوم پزشکی تهران ورود فعالان صنایع داروسازی کشور به میدان برای توسعه علم فارماکوژنتیک را بسیار مهم دانست و اشاره کرد: در این صورت می توانیم همزمان با وجود دانش و علم موجود فارماکوژنتیک و لابراتوار های مربوطه در هم افزایی و تکامل و توسعه هرچه بیشتر شخصی سازی پزشکی دستاوردهای دلخواه را شاهد باشیم.
وی اظهار داشت: در این کنگره تلاش شده از اساتید صاحب نام کشور و افرادی که در هر رشته بالاترین ها محسوب می شوند کمک گیریم و به طور قطع این کنگره گام اول برای توجه هرچه بیشتر به علم فارماکوژنتیک در کشور است.


1403/06/29
10:40:02
5.0 / 5
217
تگهای خبر: بهداشت , بیماری , بیمه , پزشك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
کادایف kadaif

کادایف kadaif