یك كارشناس تغذیه مطرح كرد؛
روغن جامد مصرف نكنید، عوارض استفاده از نمك دریا
به گزارش كادایف یك كارشناس تغذیه، اظهار داشت: مصرف روغن های جامد به علت بالا بودن میزان ترانس و اشباع بودن اصلاً سفارش نمی گردد.
به گزارش كادایف به نقل از مهر، سحر اسماعیلی دورانی، با اشاره به شیوع بالای بیماری های غیر واگیر و افزایش میانگین سنی جمعیت در سال های اخیر، تصریح كرد: امروزه به علت تغییر سبك زندگی، در سراسر جهان شاهد افزایش بیماری های غیر واگیر هستیم كه این بیماری ها با استفاده از الگوی صحیح سبك زندگی و رعایت اصول تغذیه ای قابل پیشگیری است. كارشناس تغذیه معاونت امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، حفظ وزن مناسب را یكی از مواردی برشمرد كه می تواند سبب پیشگیری از مبتلا شدن به بیماری های غیر واگیر نظیر چاقی، دیابت، پرفشاری خون و سرطان باشد و اضافه كرد: رعایت اصل تعادل و تنوع در مصرف مواد غذایی شعار كلی تغذیه است و هر فرد با رعایت اصل تعادل و تنوع می تواند به حفظ وزن مناسب بدن خود كمك نماید و بر مبنای شرایط بدنی خود از گروه های غذایی مختلف استفاده نماید. وی با تاكید بر رعایت تعادل در مصرف نمك، روغن، چربی و قندهای ساده تصریح كرد: میانگین مصرف نمك در كشور ما ۲ برابر میزان مطلوب سفارش شده است ازاین رو به تمامی هموطنان تاكید می نماییم میزان نمك مصرفی در رژیم غذایی روزانه خویش را حداكثر تا ۵ گرم (در حد یك قاشق مرباخوری) تقلیل دهند؛ البته این میزان شامل نمك استفاده شده در داخل غذا و دریافتی از سایر مواد خوراكی نظیر نان، پنیر، انواع شوری جات، كنسروها، سوسیس و كالباس و... هم می شود. كارشناس تغذیه معاونت امور بهداشتی دانشگاه، نمك را یكی از املاح موردنیاز بدن برشمرد كه یك فرد سالم (دچار بیماری خاصی نیست) به صورت روزانه برای حفظ تعادل الكترولیت های بدن خود به ۵ گرم نمك نیاز دارد و با اشاره به غنی سازی نمك به وسیله ید در سال های گذشته به كاهش شیوع گواتر در كشور اشاره نمود. سنگ نمك و نمك دریا نخورید این كارشناس تغذیه با اشاره به وجود ناخالصی ها و سموم در نمك غیر تصفیه شده، سنگ نمك و نمك دریا تاكید كرد: ناخالصی های موجود در نمك غیر تصفیه شده سبب كاهش مزه شوری غذا می شود و افراد میزان بیشتری نمك به غذا اضافه می كنند كه این امر احتمال مبتلا شدن به پرفشاری خون را زیاد می كند و از جانب دیگر این ناخالصی ها و سموم سبب افزایش بار كلیه هم می شوند و مصرف زیاد نمك علاوه برافزایش فشارخون، پوكی استخوان را هم به دنبال خواهد داشت. ازاین رو اكیداً سفارش می شود كه نمك به میزان كم و از نوع تصفیه شده یددار مصرف شود. وی در مورد نحوه صحیح نگهداری نمك یددار اظهار داشت: با عنایت به این كه ید ماده ای فرار، حساس به نور و رطوبت است، نمك یددار را باید در ظروف كدر و درب دار نگهداری كرد و در طبخ غذا هم در مرحله پایانی به غذا افزود تا از بین نرود. اسماعیلی بابیان این مطلب كه چربی ها بسیار مورد بی مهری قرار گرفتند و آنها را عامل خیلی از بیماری ها می دانند، اضافه كرد: مصرف چربی به اندازه تعادل برای جذب ویتامین های محلول در چربی (نظیر ویتامین های A، D، K، E) موردنیاز است و در صورت عدم مصرف چربی های دریافتی و ضروری این ویتامین ها جذب نمی شوند ازاین رو اگر فردی گرفتار بیماری های قلبی یا دیس لیپیدمی نباشد سفارش می شود ۲۵-۲۰ درصد میزان كالری رژیم غذایی روزانه خویش را از نوع چربی انتخاب نماید كه البته نوع و میزان چربی بسیار مهم می باشد. مصرف روغن جامد سفارش نمی شود وی بابیان این مطلب كه مصرف روغن های جامد به علت بالا بودن میزان ترانس و اشباع بودن اصلاً سفارش نمی گردد، اظهار داشت: چربی های حیوانی سبب افزایش كلسترول خون می شوند پس سفارش می شود از روغن های گیاهی مثل روغن زیتون (حاوی آنتی اكسیدان) استفاده گردد كه در صورت مصرف متعادل، بسیار مناسب است؛ البته روغن زیتون مقاوم به حرارت نبوده و مناسب سرخ كردن نیست و حداكثر برای تفت دادن و پخت وپز با حرارت های پایین می توان از آن استفاده نمود. اسماعیلی اضافه كرد: سایر روغن های مایع نظیر كلزا، ذرت، كنجد و... هم مناسب هستند. روغن كنجد هم دارای املاح بسیار خوبی است اما نسبت به حرارت بالا مقاومت ندارد و املاح آن سبب می شود میزان كلسترول خون را كاهش پیدا كند و مجدداً تاكید می كنم این روغن ها هم باید به میزان سفارش شده استفاده گردد. این كارشناس تغذیه با ذكر این مطلب كه كارخانه های تولیدكننده روغن موظف می باشند میزان اسید چرب ترانس را به زیر ۵ درصد برسانند به خانواده ها سفارش كرد، زمان خرید و انتخاب روغن حتماً به برچسب های روی آن و میزان اسید چرب ترانس و اشباع بودن آن توجه داشته باشند.البته این مورد برای تمامی مواد غذایی باید موردتوجه قرار گیرد. روغن زیتون بكر، املاح و آنتی اكسیدان بیشتری دارند اسماعیلی، روغن كنجد و زیتون را برای پخت وپز و سالاد مناسب دانست و اضافه كرد: روغن زیتون بكر، املاح و آنتی اكسیدان بیشتری دارند البته باید به بهداشتی و استاندارد بودن آن هم توجه داشت. امروزه با عنایت به رواج واحدهای روغن گیری در فروشگاه ها و بازارها، تمایل افراد جهت استفاده از این روغن ها هم افزایش یافته است اما باید توجه داشت روغن ماده بسیار حساسی است كه باید در شرایط بهداشتی و استاندارد تولید شود. وی در مورد تهیه روغن كنجد از واحدهای روغن گیری مذكور تاكید كرد: كنجد دانه روغنی است كه بسیار سریع در معرض كپك زدگی قرار می گیرد. با عنایت به خریداری آن به صورت فله ای در صورت نگهداری نامناسب امكان دارد آلودگی اولیه داشته باشد. ازاین رو به طوركلی سفارش نمی گردد و بهتر است استاندارد و دارای پروانه ساخت باشد. این كارشناس تغذیه با ذكر این مطلب كه میزان چربی مصرفی روزانه ما صرفاً شامل روغن نمی گردد، بلكه چربی موجود در شیر و لبنیات، گوشت ها و... را هم در برمی گیرد تصریح كرد: در برنامه غذایی روزانه حداقل ۳-۲ سهم شیر و لبنیات از نوع كم چرب انتخاب گردد چونكه میزان چربی بالا سبب اختلال در جذب كلسیم لبنیات می شود. باید توجه داشت كه مواد لبنی حاوی چربی بالای ۲.۵ درصد، پرچرب محسوب می شوند. ایشان در ادامه سفارش كرد: چربی قابل رؤیت در گوشت و پوست مرغ پیش از طبخ باید جدا شود. با عنایت به این كه انواع سس ها (سس سالاد و كچاپ)، سوسیس، كالباس و فست فودها دارای مقادیر بالای نمك و چربی هستند این قبیل مواد را از رژیم غذایی خود حذف كرده یا كاهش دهید. این كارشناس تغذیه دانشگاه تاكید كرد: روغن هایی كه دارای پایه حیوانی حاوی كلسترول بالایی هستند كه سبب افزایش كلسترول خون می شوند. ازاین رو باید به میزان مصرف روزانه آنها توجه داشت. تأكید بر استفاده از حبوبات و مغزهای خوراكی در رژیم غذایی روزانه وی اظهار داشت: یكی دیگر از گروه های غذایی حبوبات و مغزهای خوراكی هستند كه سفارش می شود روزانه نصف لیوان حبوبات و یك سوم لیوان مغزها را مصرف كنید. مغزها بهتر است خام و بدون نمك باشد. اما با عنایت به این كه گردو و مغزها دارای چربی و كالری هستند باید به میزان متعادل مصرف شود. اسماعیلی با تاكید بر محدود كردن غذاهای سرخ كردنی تصریح كرد: مصرف غذاهای سرخ كردنی را باید محدود كرد و در صورت ضرورت هم این نوع غذاها با حرارت كم و حتماً با استفاده از روغن های سرخ كردنی كه دارای نقطه دود بالا هستند طبخ شود. او در آخر اظهار داشت: انواع روغن های جامد، مایع، زیتون، كنجد و... دارای كالری یكسانی هستند و همگی به یك میزان سبب افزایش چاقی و اضافه وزن می شوند. با عنایت به این كه هر گرم روغن دارای ۹ كالری است، باید میزان روغن مصرفی روزانه خویش را از بهترین نوع آن انتخاب نماییم.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب