کادایف
كاویانی عنوان كرد؛

تغذیه زنان چگونه باید باشد

تغذیه زنان چگونه باید باشد

کادایف: مسئول آموزش همگانی انستیتو تغذیه، نکاتی را درباب تغذیه زنان در دوران حاملگی تا پساقاعدگی توضیح داد.


به گزارش کادایف به نقل از مهر، مینا کاویانی، دوران باروری را یکی از مهم ترین دوران زندگی یک زن برشمرد که از زمان بلوغ شروع می شود، با حاملگی و شیردهی ادامه یافته و در نهایت با پساقاعدگی پایان می پذیرد. به گفته ی ایشان، تغذیه یکی از مهم ترین عواملی است که در تمام این دوره ها سلامت یک زن را تحت تأثیر قرار می دهد و به بیان نکته های مهمی دراین زمینه پرداخت. این کارشناس تغذیه با اشاره به خاصیت های دوران بلوغ در زنان اظهار داشت: باتوجه به شروع پدیده عادت ماهیانه و دفع خون از بدن در این دوران، توجه به دریافت میزان کافی آهن به ویژه از منابع غذایی با منشأ حیوانی نظیر انواع گوشت قرمز بسیار اهمیت دارد. وی اشاره کرد: در این دوره در صورت لزوم باید از مکمل آهن نیز طبق نظر پزشک استفاده گردد. در غیر این صورت امکان بروز کم خونی فقر آهن وجود دارد که منجر به بروز عوارضی نظیر بی حالی، خستگی، کمبود رشد و کاهش قدرت یادگیری و تمرکز می شود. کاویانی اشاره کرد: در این دوره از زندگی دختران برای رشد خصوصاً رشد قدی به مقادیر کافی از مواد مغذی نیاز دارند. به گفته ی ایشان، این مواد مغذی شامل پروتئین باکیفیت بالا، کربوهیدرات های سبوس دار، چربی های دارای اسیدهای چرب ضروری، مواد معدنی مانند کلسیم، روی، آهن و انواع ویتامین ها (ویتامین های محلول در چربی (A، D، E، K) و محلول در آب ( گروه B و ویتامین C) هستند که با داشتن برنامه غذایی صحیح این مواد مغذی قابل تامین است. کاویانی با اشاره به ابتلای دختران نوجوان به آکنه یا جوش های پوستی در دوره بلوغ به سبب تغییرات هورمونی اظهار داشت: مصرف میوه ها و سبزی های تازه ضمن تامین ویتامین ها و مواد مورد نیاز می تواند به تامین آب و شادابی پوست آنان کمک کنند. همین طور با داشتن فیبر غذایی از اضافه وزن و چاقی پیشگیری کند. وی اشاره کرد: حاملگی در نوجوانی نیازهای تغذیه ای زن را مضاعف می کند برای اینکه علاوه بر مادر، جنین او نیز درحال رشد است. این کارشناس تغذیه، دوران حاملگی را از دوره های مهم زندگی زنان برشمرد که بدن در وضعیت استرس فیزیولوژیک قرار می گیرد. به گفته ی ایشان، در دوره حاملگی نیاز تغذیه ای بدن به شکلی است که علاوه بر حفظ سلامت مادر، مواد مغذی مورد نیاز جنین نیز باید تامین شود تا این دوره را به سلامت به طی نماید. البته این مساله به مفهوم دو برابر شدن مصرف مواد غذایی از شروع حاملگی نیست. کاویانی، کاهش مصرف قندهای ساده و مواد غذایی حاوی آن، خودداری از مصرف نمک اضافی و مواد غذایی و تنقلات حاوی آن و مصرف منابع فیبر غذایی مانند غلات سبوس دار، سبزی ها و میوه ها را سبب کاهش مشکلاتی نظیر یبوست در دوران حاملگی عنوان نمود و همین طور نوشیدن مقدار کافی آب و مایعات سالم مانند آبمیوه تازه طبیعی را به مادران سفارش کرد. این کارشناس تغذیه اسید فولیک را یکی از با اهمیت ترین ویتامین های گروه B برشمرد که در ساخت و تکمیل لوله عصبی جنین نقش دارد و اضافه کرد: سبزی های برگ سبز و کلم بروکلی از منابع خوب اسید فولیک هستند که باید در برنامه غذایی مادران حامله گنجانده شود. وی، ید را یکی از مهم ترین مواد معدنی ضروری برای رشد مغز جنین عنوان نمود و اشاره کرد: زنان حامله باید منابع غذایی حاوی ید (ماهی و غذاهای دریایی) را در برنامه غذایی خود گنجانده و ضمن پرهیز از زیاده روی در مصرف نمک، تنها از نمک تصفیه شده یددار بهره گیرند. کاویانی به زنان سفارش کرد که قبل از ورود به دوران حاملگی وزن بدن خودرا در حد سالم قرار دهند تا گرفتار مشکلات ناشی از آن نظیر دیابت حاملگی نشوند. وی، دوران شیردهی را از دیگر دوران مهم زندگی زنان عنوان نمود و اظهار داشت: توجه داشته باشید که ترکیب شیر هر مادر متناسب با نیازهای تغذیه ای نوزاد اوست. به عنوان مثال شیر مادری که نوزاد نارس به دنیا آورده دارای پروتئین بیشتری نسبت به شیر مادران دارای نوزاد ترم (به موقع متولد شده) است. برای اینکه او باید خارج از رحم کمبود رشد خودرا جبران کند. این کارشناس تغذیه با اشاره به ارزش غذایی آغوز (شیر مادر در ایام اولیه بعد از تولد نوزاد) تصریح کرد: شیر مادر دارای مواد ایمنی زا برای تقویت سیستم ایمنی نوزاد خصوصاً در چند روز اول تولد است. بدین سبب برقراری تماس بین مادر و نوزاد در همان ساعت اول بعد از تولد و نوشیدن آغوز توسط نوزاد بسیار اهمیت دارد. وی تصریح کرد: شیرمادر به تنظیم فلور میکروبی دستگاه گوارش نوزاد کمک می نماید. کاویانی با تأکید بر این که در ۶ ماه اول زندگی تغذیه شیرخوار باید منحصراً با شیر مادر باشد، اضافه کرد: تغذیه مادر بطور مستقیم با ترکیب شیر او مرتبط می باشد، بدین سبب برنامه غذایی مادر باید به شکلی باشد که ضمن تامین نیازهای وی، انرژی و مواد مغذی مورد نیاز برای تولید شیر را تامین کند. مصرف آب و مایعات کافی توسط مادر هم بسیار اهمیت دارد. مسئول آموزش همگانی انستیتو تغذیه با اشاره به اینکه تولید شیر مستلزم صرف انرژی در بدن مادر است اشاره کرد: قسمتی از چربی های ذخیره شده در دوران حاملگی در بدن مادر در این دوره صرف تولید شیر می شود بدین سبب شیردهی مادر می تواند به تناسب اندام مادر بعد از زایمان کمک نماید. وی، پساقاعدگی را از دیگر دوره های زندگی زنان عنوان نمود و اظهار داشت: باروری یک زن به طور معمول در میانسالی پایان می یابد که این امر در اثر تغییر هورمون های جنسی (مانند استروژن) صورت می گیرد و موجب ایجاد تغییراتی در ترکیب بدن زنان می شود. کاویانی یکی از تغییرات دوران پساقاعدگی را کاهش تراکم استخوان ها ذکر کرد که زمینه ساز بروز بیماری پوکی استخوان یا استئوپروز است و دریافت منابع غذایی کلسیم (شیر و فرآورده های کم چرب آن و مغزدانه ها)، ویتامین D(قرارگیری در مقابل نور خورشید، مصرف مواد غذایی غنی شده با ویتامینD و مکمل آن) و انجام فعالیت بدنی را سفارش کرد. این کارشناس تغذیه اشاره کرد: بعضی مواد غذایی گیاهی مانند سویا و فرآورده های آن دارای ترکیباتی مشابه هورمون های جنسی زنانه هستند که به آنها فیتواستروژن می گویند. بنظر می رسد مصرف این مواد غذایی در حد اعتدال می تواند برخی علایم پساقاعدگی را کم کند، هرچند اثرات آن بطورکامل اثبات نشده است. به گفته ی ایشان، افزایش چربی های بد خون یا LDL-c و کاهش چربی های خوب خون یا HDL-c از تأثیرات دیگر کاهش استروژن است که یک زن را در دوران پساقاعدگی در معرض ابتلاء به بیماریهای قلبی عروقی و سرطان قرار می دهد. کاویانی اضافه کرد: برای حفظ سلامت و کاهش خطر بروز بیماریها سفارش می شود زنان در برنامه غذایی روزانه خود از غلات کامل سبوس دار، میوه ها و سبزی های تازه، منابع پروتئینی کم چرب یا بدون چربی، شیر و فرآورده های کم چرب آن یا نوشیدنی های سویا بهره برده و همیشه با داشتن فعالیت بدنی، وزن خودرا در محدوده سلامت حفظ کنند.


منبع:

1402/12/01
10:29:54
5.0 / 5
446
تگهای خبر: آموزش , بیماری , پروتئین , پزشك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۱
کادایف kadaif

کادایف kadaif