کادایف
زالی عنوان كرد؛

۶۰ درصد سبد غذایی ایرانیها نان است

۶۰ درصد سبد غذایی ایرانیها نان است

کادایف: رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اعلان اینکه 60 درصد سبد غذایی و تامین انرژی مردم ایران از نان تامین می شود، بر ضرورت قرار گرفتن نان کامل در سبد غذایی مردم تاکید نمود.


به گزارش کادایف به نقل از مهر، علیرضا زالی، در ششمین نشست گروه کاری سلامت و امنیت غذایی استان تهران، اظهار داشت: سالهای آغازین استقرار نان کامل در سفره مردم هزینه در بردارد گرچه این کار در حقیقت سرمایه گذاری برای ارتقا و بهبود سلامت مردم و کاهش بیماری هایی نظیر سرطان و سو تغذیه شمرده می شود. رییس گروه کاری سلامت و امنیت غذایی استان تهران، این جلسه را همگرایی بین بخشی در عرصه آرد و نان بین تمام دستگاه های ذی ربط همچون وزارت صمت، جهاد کشاورزی، سازمان استاندارد، معاونان غذا و داروی دانشگاه ها، اصناف و اتحادیه ها برشمرد که به لطمه شناسی چالش های موجود در تهیه آرد و نان کامل پرداخته و ضمن بررسی وضع موجود راهبردهای اصلاحی در این خصوص ارائه می دهد. وی اشاره کرد: حرکت به سمت مصرف نان کامل، باید علمی، متقن با جلب مشارکت عمومی آحاد شهروندی، بدون کارهای هیجانی، با برنامه ریزی مدون و در چهارچوب های تعیین شده صورت بگیرد. زالی اضافه کرد: در دانشگاه مسیری که در عرصه سلامت می خواهیم فراهم نماییم باید حتما در این جهت باشد برای اینکه کارهایی که بصورت موضعی صورت گیرد بدون نتیجه خواهد بود. ایشان سپس اظهار داشت: در این جلسه بارقه های رسیدن به اشتراک نظر درباب تولید نان کامل را مشاهده کردیم اما رسیدن به گفتمان مشترک بسیار اهمیت دارد. رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تأکید بر حرکت متعهدانه نسبت به سلامت مردم اظهار داشت: استفاده از نان کامل و گنجاندن آن در سبد غذایی مردم را باید به عنوان یک راهبرد بپذیریم. به گفته ی ایشان، نانی که امروز در اختیار مردم قرار می گیرد ممکنست تامین کننده سلامت مردم نباشد و به جز تامین نیازهای کالریک در حوزه رفع نیازهای سلامت مردم نقشی ایفا نمی نماید. زالی با اشاره به تغییر دیدگاه جهانی نسبت به نان و اصطلاح «نان درمانگر» اظهار داشت: نان درمانگر علاوه بر تامین انرژی و کالری باید درحوزه پیشگیری و کاهش بیماریها و رفع مشکلات سلامت مؤثر باشد که تمام اینها در عرصه پیش گیری از بیماریها، تقلیل عوارض سو ناشی از مصرف نان غیرمطلوب و در عین حال آثار مثبت سلامت بخش نان کامل حاصل می شود. وی ادامه داد: بی شک در بدیل سازی و جایگزینی (استخلاف) نان کامل نسبت به نان موجود باید حرکت رو به جلو همگرایانه با مشارکت های بین بخشی را شروع نماییم. بگفته زالی، نان کامل از مسیر آرد کامل می گذرد و درباب تعاریف موجود درباب آرد کامل نیز نیاز به همزبانی مشترک است. وی، آرد کامل را طبق تعریف جهانی حاوی پوسته، جوانه و آندوسفر برشمرد و اشاره کرد: آن چه آرد کامل را متمایز می کند این است که هیچ یک از این سه عنصر بیولوژیک حیاتی در طول پروسه تولید نان نباید گرفتار خدشه و کاهش شوند. زالی با اشاره به این که پوسته گندم حاوی مقدار زیادی فیبر است اظهار داشت: شش درصد گندم را پوسته تشکیل می دهد اما بزرگترین بخش نان کامل، فیبر موجود در آنست که می تواند از بروز بیماریهای گوارشی نظیر یبوست، مشکلات گوارشی و سرطان کولون پیشگیری کند. نان آرد کامل ضد سرطان است وی اشاره کرد: جوانه گندم نیز مملو از سلولز، پروتئین و املاح و اسیدهای آمینه است و آرد کامل دارای ویتامین های گروه ب و آنتی اکسیدان ها و ضد سرطان است. زالی اشاره کرد: حرکت به سمت آرد کامل یک حرکت مهم در امتداد سلامت مردم است و ما دغدغه سلامت مردم را داریم. رییس گروه کاری سلامت و امنیت غذایی استان تهران در بخش دیگری از سخنان خود اشاره کرد که برای تولید نان کامل و ترویج مصرف آن باید همه دستگاه های ذی ربط همچون تولید کننده ها، عرضه کننده ها، نانواها و… مشارکت داشته باشند. ۶۰ درصد انرژی مردم ایران از نان تامین می شود زالی با اشاره به اینکه ایرانیان روزانه ۸۲ میلیارد تومان نان خریداری می کنند، اظهار داشت: ۶۰ درصد سبد غذایی و تامین انرژی مردم ایران از نان صورت می گیرد. سرانه مصرف نان هر ایرانی به ۱۶۱ کیلوگرم رسیده که نسبت به گذشته بالا رفته است. رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تأکید بر سرمایه گذاری بر بهبود کیفیت نان اظهار داشت: ایرانیان ۳۷ درصد بیشتر نسبت به مردم جهان نان استفاده می نمایند بدین سبب باید به سمت سرمایه گذاری در امتداد ارتقای کیفیت نان و نان کامل حرکت نماییم و باید گام به گام با راهبردهای مدیریتی و استفاده از صاحبان پروسه و در نظر گرفتن چالش ها به سمت نان کامل برویم. زالی با اشاره به ضرورت فرهنگ سازی و اطلاع رسانی به مردم درباب مزایای نان کامل، اشاره کرد: باید دانشگاه ها، وزارت بهداشت، وزارت جهاد کشاورزی و … در امتداد آگاه سازی مردم تلاش کنند و این فرهنگ را ایجاد کنند که نان کامل برای سلامت مردم مفید می باشد. برای اینکه اگر برنامه ریزی مشخص، حمایت دولت، فرهنگ سازی عمومی، طراحی صحیح بازاریابی و… دراین زمینه صورت نگیرد مردم از نان کامل استقبال نمی کنند. وی اشاره کرد: برای ارائه یک نقشه علمی درباب تولید نان کامل و ترویج مصرف آن در جامعه باید تمام فرایندها در این جهت بررسی شود و همه ابعاد آن در نظر گرفته شود. ضرورت برنامه ریزی برای کاهش دورریز مواد غذایی و نان زالی در ادامه به مواردی نظیر ضرورت ارتقای دانش کشاورزان و ارتقای دانش نوین در تولید آردهای مناسب تر اشاره نمود و اضافه کرد: درباب دور ریز بالای نان و مواد غذایی در کشور باید مدیریت صورت گیرد. وی با اشاره به مطالعات انجام شده تصریح کرد: اکنون نان لواش متداول ترین نان مصرفی در تهران است و بعد از آن نان تافتون و سنگک قرار دارد. بدین سبب باید باتوجه به استقبال مردم تهران اقدامات لازم برای تغییر نان موجود به نان کامل صورت گیرد. زالی اشاره کرد: تهیه نان از آرد کامل نیاز به مهارت بیشتر نانوا دارد و در این خصوص می توان از تجارب سایر کشورها در تولید نان کامل بهره برد. وی با اشاره به اقبال مردم به نان سبوس دار در سالهای اخیر اشاره کرد: نان سبوسدار جای نان کامل را نمی گیرد، برای اینکه وقتی سبوس بصورت خارجی به خمیر نان اضافه می شود می تواند در پروسه پخت نان بصورت ناقص به ماده سمی آکریل آمید تبدیل گردد. رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ادامه اشاره کرد: آرد کامل برای سلامت مفیدست و نیازی به غنی سازی آن نیست. وی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد که برخی مواد موجود در آرد کامل نظیر فیتات و اگزالات اگر به درستی مدیریت نشوند می تواند اثرات سویی برای سلامت داشته باشد و سبب کاهش جذب املاح از دستگاه گوارش شود. زالی با اشاره به وجود امکانات لازم از نظر تکنیکی، فنی، صنعتی در تولید آرد کامل در تهران تصریح کرد: ظرفیت ها و اقدامات خوبی در عرصه های مختلف همچون استانداردسازی، تجاری دولتی، نظارت و ممیزی و… در مورد نان کامل انجام شده است و می توانیم راهبردهای علمی در این خصوص ارائه نماییم. همین طور می توان از تجارب خوبی که در سایر استانها نظیر استان مرکزی رخ داده است استفاده نمود. وی اشاره کرد: سال های آغازین استقرار نان کامل در سفره مردم هزینه در بردارد گرچه این کار در حقیقت سرمایه گذاری برای ارتقا و بهبود سلامت مردم و کاهش بیماری هایی نظیر سرطان و سو تغذیه و …، شمرده می شود. زالی، موضوع نان را در کشور یک بحث امنیت غذایی برشمرد که با کاهش فقر و فقرزدایی ارتباط دارد و پیشنهاد کرد که پیش از تصویب برنامه توسعه هفتم بتوانیم یک طرح یا برنامه تشویقی ایجابی با نگاه علمی در برای استفاده از نان کامل ارائه دهیم. رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در خاتمه سخنان خود باتوجه به نگاه جهانی به نان به عنوان نان درمانگر اظهار امیدواری کرد با همکاری و مشارکت سازمان های مختلف بتوانیم در امتداد ترویج استفاده از نان کامل گام برداریم.

1402/08/12
20:39:04
5.0 / 5
344
تگهای خبر: آنتی اكسیدان , استاندارد , بهداشت , بیماری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۴
کادایف kadaif

کادایف kadaif